offline website generator

KRÖNIKOR

Här kan du läsa våra krönikor som publiceras i våra månadsbrev.

BLI KUND HÄR

Lugna reaktioner på valet

November 2016

Valet som världen väntat in, och många nog redan tröttnat på redan innan det var avgjort, är nu över. Donald Trump blir USA:s 45:e president när han tillträder sin post den 20 januari. 


Dagen före valet gav sajten FiveThirtyEight Hillary ett övertag på 70% mot Trumps 30% att vinna valet, och de stora betting-bolagen gav ca 1,20 i odds på Hillary-seger. Men precis som vid Brexit-omröstningen var de fel ute och Trump tog en otippad seger i presidentvalet. Han lyckades absolut bäst i de ”swing states” där opinionen var som jämnast och det gav honom klara fördelar i elektor-systemet. Hillary Clinton vann flest röster, i skrivande stund över 1.000.000 fler röster.

Reaktionerna på marknaderna var till en början negativa, och asienbörserna sjönk under valnatten med ett par procent. Även Stockholmsbörsen öppnade med ett tapp på över 3% men återhämtade sig stadigt under dagen och slutade till slut på plus ca 1%. Liknande var situationen på övriga håll i Europa och även USA-börserna stängde positivt dagen efter valet. Reaktionerna var alltså ännu mildare än vad vi hade förutspått och fick ingen negativ påverkan på våra portföljer. 

Vad som är tämligen anmärkningsvärt är mediernas vilja att ”skapa” oro med rubriker som talade om börskaos och ras. Det var som om alla räknade med kaos efter Trumps seger och de nattsvarta rubrikerna lades ut trots att vi alla kunde se att marknadens reaktioner var det omvända. Läs mer om detta och se exempel på sidan 8. 


Vad vi annars kan konstatera är att det är en helt annan Donald Trump som nu är vald president än den person som kandiderade till posten. I hans tal efter segern inledde han med att tacka Clinton för hennes långa och fina arbete för landet, och de senaste dagarna har vi kunnat läsa att han vill behålla delar av Obamacare, fortsätta verka för ett starkt NATO och till och med funderar på att förhålla sig positivt till klimatavtalet.


Vad som verkligen blir den politiska agendan får vi nog vänta in på det nya året för att få bekräftat. 

Världen väntar på valet

Oktober 2016

Den 8 november riktas världens blickar mot det amerikanska folket som går till valurnorna för att välja sin 45:e president. Valet står mellan demokraten Hillary Clinton och republikanernas Donald Trump. 


Skandalerna har avlöst varandra i det som har kallats historiens smutsigaste valrörelse. Hillary Clinton har främst anklagats för lögner, sin tillhörighet till etablissemanget samt ett privat e-postkonto som användes under hennes tid som utrikesminister under Barack Obama. Donald Trumps skandaler har varit fler och mer handlat om hans uttalanden om minoriteter, kvinnor och meningsmotståndare. 

Vi har fått många frågor om hur valet i USA, och framförallt en eventuell seger för Donald Trump skulle påverka börserna och därmed våra portföljer. Vår huvuduppfattning är att en eventuell seger för Trump skulle ha en liknande påverkan på börserna som Brexit hade i midsomras. Kortsiktigt skulle marknaderna förmodligen reagera med fallande kurser, men någon ihållande nedgång är inte det scenario vi ser framför oss. Även om Trumps politik i stora delar fortsatt är höljd i dunkel så är vår bedömning att hans politik inte skulle omkullkasta några större strukturer i det globala perspektivet. 

En titt på de senaste mätningarna visar att Hillary Clinton har en relativt stabil ledning och sajten Fivethirtyeight som sammanställer opinionsmätningarna och dessutom viktar de efter respektive stats rösttyngd ger Clinton 86,3% chans till seger mot Trumps 13,7%. En ren sammanvägning av opinionsmätningar ger Clinton ett övertag med 49,7% mot 42,9%.  Natten mot torsdag var den sista debatten och sedan väntar knappt tre veckor innan själva valdagen. USA brukar ha ett relativt lågt valdeltagande kring 50-55% så mycket handlar om att mobilisera sina supportrar att faktiskt gå och rösta på valdagen. 


Avslutningsvis kan vi konstatera att medan president-racet pågått på andra sidan Atlanten har våra portföljer fortsatt att leverera god avkastning och samtliga ligger nu inom sina respektive avkastningsmål.